12:00'YE KADAR VERİLEN SİPARİŞLERDE AYNI GÜN KARGOYA TESLİM!
600 TL VE ÜZERİ KAHVE SİPARİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ!
12:00'YE KADAR VERİLEN SİPARİŞLERDE AYNI GÜN KARGOYA TESLİM!
600 TL VE ÜZERİ KAHVE SİPARİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ!
Jamaica Blue Mountain ve Demleme Önerileri

Jamaica Blue Mountain ve Demleme Önerileri

Jamaica Blue Mountain kahvesi Jamaica adasının doğusunda yer alan Blue Mountain dağları ve eteklerinde yetişir. Bir kahvenin bu ismi taşıyabilmesi için Jamaica Coffee Industry Board’undan sertifikalı olmalıdır. 

Blue Mountain bölgesinde dört önemli kahve yetiştirme alanı bulunur: St Andrew, Portland, St. Mary ve St. Thomas. Bölge serin, nemli, yüksek yağışlı ve bulutların yoğun olarak gökyüzünü kapladığı iklim koşullarına sahiptir. Toprak mineral değerler açısından zengin, ve mükemmel drenaja sahiptir. 

Bu kahve ıslak işleme tabi tutulmuştur. Kahve kirazları en üst kabuğu ve posasından ayrıştırıldıktan sonra %45 nemliliğe ulaşana kadar beton levhalar üzerinde kurutma işlemine tabi tutulur. Kurutma işlemi dönen mekanik kurutucularda tamamlanır. Bu işlem sorasında kahveler silolarda 8-10 hafta kadar dinlendirilir. Bir sonraki aşamada ise kahveler parşömen tabakasından ayrılır, elek boyutlarına göre sınıflandırılır, hatalı çekirdekler ayıklanır. 60kglık çuvallarda depolara sevk edilir. Satışı ise 15kg'lık ahşap fıçılarda yapılmaktadır. 

Jamaica Blue Mountain kahvesinin en önemli özelliği berrak ve temiz bir lezzete sahip olmasıdır. Bunun sebebi, yeşil çekirdeklerin tüm major hatalardan %100 arındırılmış olması, elek boyutuna göre sınıflandırılmış olması ve yetiştiği iklim koşullarıdır.

Bu kahvenin ilginç bir özelliği de şu: Kahvenizi öğüttüğünüzde kuru aroma değerleri ortadan düşük seviyede iken kahveyi su ile buluşturup demlediğinizde ıslak aromayı damağınızda yüksek şekilde hissedeceksiniz. Özelikle narenciye lezzetleri temiz bir şekilde damağınıza yansıyacaktır. 

Jamaica kahvesinin fiyatının yüksek olmasının en önemli sebebi yüksek talep karşısında buna yeterli gelmeyen arzdır. 2021/2022 hasatı 3.300 ton civarındadır. Hasatın %80 ni Japonya satın almaktadır. 

V60 ile demleme yapanlar için:

1:15 oranı ile , su ısı değeri 90 derece, demleme süresi 2.5 dk olarak tavsiye ediyoruz.

25 gr kahve 375 gr su, ön demleme 75gr, 30sn ön demleme süresi, sonrasında 300ml i her bir dakikada 150ml dökerek ilave edin. Öğütme derecesi (1 den 10 a kadar öğütüm yapan bir öğütücüde 5,5 olarak tavsiye ediyoruz. Tabiki bıçaklarınızın kondisyonuna ve kahve çekirdeklerinin tazeliğine göre siz bu değeri değiştirebilirsiniz) 

Filtre kahve makinesinde demleme için: Demleme oranı 1:15 tavsiyemizdir.

Frenc Press’te demleme için: Demleme oranı 1:10 tavsiyemizdir. 

Aeropress’te demleme için: Demleme oranı 1:12 tavsiyemizdir.

Mokapot’ta demleme için: Demleme oranı: 1:8 tavsiyemizdir. 


#jamaicabluemountain #coffebrewing #kahvedemlemek #evdekahvedemlemek #niteliklikahve #specialtycoffee #istanbulkahveakademisi

Paylaş: